Corona en fluiten

Disclaimer: het is mogelijk dat niet alles up to date is op deze site, ten alle tijden moet je de richtlijnen van de overheid volgen.

Beste scheidsrechter,

Op deze pagina staat een overzicht met alle informatie over fluiten in combinatie met corona. Mede mogelijk gemaakt door de scheidsrechterswerkgroep (SRW).

In verband met de coronamaatregelen heeft de Nevobo een uitgebreid arbitrageprotocol opgesteld. Deze kun je vinden in de bijlage. Hieronder hebben we de regels die van toepassing zijn voor Punch nog even samengevat. Mocht je meer uitleg ergens over willen dan kun je ons altijd bereiken op srw@punch.tudelft.nl.

 • Start de wedstrijd met een kort gesprekje met de aanvoerders. Doe hierin niet alleen de toss, maar leg ook uit hoe de coronaregels eruit zien en wat je van de teams verwacht. Niet alle spelers zijn namelijk op de hoogte van de coronaregels. 

  • Iedereen dient 1,5 meter afstand te houden, ook van jou. Let hier op bij bijvoorbeeld: de toss, het controleren van de spelerskaarten en het ondertekenen van het DWF. Ook als een aanvoerder aan jou iets wil vragen tijdens de wedstrijd, moeten ze op 1,5 meter afstand van jou blijven. 

  • Teams mogen niet yellen, zingen of door het net naar de tegenstander schreeuwen. Dit is onbehoorlijk gedrag en hier mag je een waarschuwing of een gele of rode kaart voor geven. 

  • Ook de wisselspelers en coaches dienen 1,5 meter afstand van elkaar (en jou) te houden.

  • Er worden geen handen geschud, of andere vormen van fysiek contact (geen boxen, high-fives etc.). Om toch aandacht te vragen voor de sportiviteit is het verstandig om met de aanvoerders af te spreken om voor en na de wedstrijd even een kort applaus aan elkaar te geven.

  • Voordat de spelers van kant wisselen moeten zij de bank ontsmetten met het desinfectiemiddel wat daarvoor klaar staat. 

 • Als scheidsrechter moet je voor de wedstrijd en tussen de sets door, de bal desinfecteren. Hiervoor is desinfectiespray en een handdoek aanwezig. 

 • Je bent niet verantwoordelijk voor de handhaving van de coronamaatregelen binnen de sporthal. Hiervoor is de zaalwacht. 

 • Heb jij last van symptomen (verkoudheid, benauwdheid of koorts) blijf dan thuis. Licht meteen de SRW en wedstrijdsecretaris in en probeer vervanging te vinden. Kom niet alsnog naar de wedstrijd. 

 • Zorg dat je je eigen fluitje meebrengt, in verband met corona kunnen we geen fluitjes uitlenen. Mocht je nog geen fluitje hebben gekregen van Punch, dan kan je die opvragen bij de wedstrijdtafel. 

 • In verband met het coronavirus zal iedere scheidsrechter een eigen set kaarten krijgen. Als je deze nog niet hebt, kun je deze ophalen bij de wedstrijdtafel. 

En het meest belangrijke: Voel jij je niet veilig omdat anderen zich niet houden aan de coronamaatregelen? Dan mag je de wedstrijd staken. In een dergelijke situatie raden we aan om eerst een laatste waarschuwing te geven aan beide teams. Vervolgens kun je de zaalwacht inschakelen. 

Denk eraan, je bent een vrijwilliger van Punch en daar zijn we heel blij mee. Jouw gezondheid is belangrijk en je moet je niet onveilig voelen tijdens het fluiten van een wedstrijd. 

Groetjes, 

De SRW

Ook hier staan? Klik hier!